Eget arrangement

Årsmøde 2023: Overvægt blandt børn og unge

Husk allerede nu at sætte kryds i kalenderen, så du ikke går glip af årets fedeste begivenhed i Foreningen for Folkesundhedsvidenskab: Årsmødet!

Dette arrangement blev afholdt den 3. november 2023

Om årsmødet


Årets tema er overvægt blandt børn og unge

Foreningen for Folkesundhedsvidenskab glæder sig til at byde dig velkommen til årsmødet den 3. november 2023. På dette årsmøde vil vi fokusere på, hvordan vi kan forebygge overvægt blandt børn og unge. Til årsmødet har vi sikret os fagligt kompetente oplægsholdere.

Først vil vi dykke ned i viden om, hvor udbredt overvægt er i Danmark, og hvad udviklingen viser. Derefter skal vi blive klogere på, hvordan børn og unge bliver påvirket af eksponering af usund digital markedsføring. Til sidst skal vi blive klogere på partnerskabsprojektet "Generation Sunde Børn", som arbejder på fremme sund vægtudvikling og trivsel blandt børn i alderen 6-11 år. Det faglige program ses nedenfor.

Oplæg 1

Udbredelsen af overvægt i Danmark

ved Christina Bjørk Petersen, lektor, Statens Institut for Folkesundhed


Der findes mange publikationer om overvægt og overvægts udbredelse i Danmark samt de medfølgende sygdomsbyrder. Flere af disse publikationer er blevet udgivet inden for det seneste år. Derfor vil Christina Bjørk Petersen give en oversigt over de mest væsentlige tal for overvægt i Danmark med særligt fokus på børn og unges overvægt og udviklingen over tid.

Oplæg 2

Effekter af ophold på Julemærkehjem

ved Trine Kjeldgaard Møller, projektleder, Syddansk Universitet


Julemærkefonden driver fem Julemærkehjem fordelt i hele landet, der tilbyder hjælp til børn der mistrives. Det enkelte Julemærkehjem arbejder for, at ingen børn skal stå uden for fællesskabet. Trine er del af en større videnskabelig evaluering af effekterne af Julemærkehjemmenes indsats med børnene. Trine præsenterer foreløbige data fra forskningsprojektet om effekterne børns trivsel, fysiske vaner og sundhedstilstand, livskvalitet og sundhedsviden.

Oplæg 3

Hvordan skaber vi sunde børneliv og trivsel? Et indblik i projekt "Generation Sunde Børn"

ved Louise T. Thomsen, forsker, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse


I maj 2022 bevilligede Novo Nordisk Fonden 80 millioner kroner til projekt "Generation Sunde Børn". Projektet skal fremme sund vægtudvikling og trivsel hos børn i alderen 6-11 år samtidig med, at det skal modvirke social ulighed. Projektet gennemføres i samarbejde med lokale og nationale partnere og med forskere fra Københavns Universitet, Syddansk Universitet, Center for Klinisk Forskning og Forebyggelse, samt Statens Institut for Folkesundhed. Louise vil fortælle om status på projektet og om de aktiviteter, som er planlagt de kommende år, da projektet løber helt indtil juni 2025.