Den ny psykiatri – stor skrædderkunst eller kejserens nye klæder?

Er den psykiatriske behandling på vej mod et nyt paradigme, eller har endnu et regeringsudpeget udvalg bare flyttet rundt på de samme byggesten for at signalere handlekraft? Det var det store spørgsmål, som FKFSV forsøgte at belyse til årsmødet 2014.

I efteråret 2013 udkom konklusionerne fra Psykiatriudvalget under overskriften "En moderne, åben og inkluderende indsats for mennesker med psykiske lidelser". I rapporten står der blandt andet: Mennesker med psykiske lidelser må ikke opfattes som "værende sin lidelse", men skal først og fremmest mødes som mennesker og ikke udsættes for tvang, overdreven medicinering og lange indlæggelser, men mindre indgribende og mere forebyggende indsatser. Senest har sommerens psykiatriforlig afsat 2,2 milliarder kroner til at sætte handling bag ordene.

Til årsmødet gik vi bag om de flotte ord og så på, om den store satsning inden for psykiatrien rent faktisk rykker. Vi kom helt tæt på Psykiatriudvalgets arbejde, kommissorium, diskussioner, udfordringer og hensigten med de færdige konklusioner og anbefalinger. Vi nåede ud i de yderste led i de udførende rækker og fik indsigt i, hvad der sker ude i "virkeligheden" og hvilke projekter og initiativer, der er i gang her. Vi søgte også svar på, hvor forskningen er på vej hen, og hvordan man arbejder med trivsel og mental sundhed i et bredere perspektiv.

Det hele blev krydret med diskussion og workshops med fokus på folkesundhedskandidaters egne erfaringer med området og selvfølgelig med god mad og drikke, masser af networking og sjov og ballade med nye og gamle FSV'ere i smukke rammer hos Domus Medica i København.

Og endelig fik vi overrakt et velfortjent æresmedlemskab af FKFSV til en overrasket og glad Bjørn Holstein. Se begrundelsen